stem

ROBOTWEDSTRIJD

robot

De UGent Dwengo robotcompetitie is een jaarlijkse wedstrijd die openstaat voor iedereen die geboeid is door elektronica. Leerlingen uit het secundair onderwijs en studenten uit het hoger onderwijs strijden tegen elkaar. Het is de bedoeling om met beperkte middelen een zo intelligent mogelijke robot te bouwen.

HITTE-EILAND

robot

Tijdens hittegolven is er een kortstondige, lichte toename van sterfgevallen in alle bevolkingsgroepen. In 2015 leidde dit zelfs tot een oversterfte bij alle leeftijdscategorieën. De risicogroepen zijn vooral baby’s, peuters en ouderen. Uit een rapport van het WIV-ISP blijkt dat dit effect zich duidelijker manifesteert in een stedelijke omgeving.

KIKS

robot

KIKS is een STEM-project rond artificiële intelligentie voor de derde graad secundair onderwijs. Leerlingen leren AI begrijpen, met mogelijkheden en beperkingen; ze leren hoe ze er een impact kunnen op hebben.

De relatie tussen huidmondjes (stomata) van planten en de klimaatverandering biedt een uniek kader om met diepe neurale netwerken aan de slag te gaan. De programmeertaal Python is bovendien zeer toegankelijk als tool om de fundamenten van neurale netwerken te bestuderen.

ALGEN

robot

Spirulina is een van de kleinste, oudste en meest robuuste levensvormen op aarde. De alg is rijk aan essentiële voedingsstoffen en proteïnen waardoor het kan ingezet worden als voeding voor astronauten en als oplossing in de wereldvoedselproblematiek. Ook als bron van blauwe kleurstof in de voedingsindustrie en als kweekbodem voor planten komt Spirulina in aanmerking. Bovendien maakt de intense fotosynthese-activiteit Spirulina bruikbaar als zuurstofproducent in een miniatuur ecosysteem.