veel gestelde vragen

Hoe verloopt de eerste schooldag?

Op de eerste schooldag neemt je klastitularis je mee op een speurtocht doorheen de school. Via leuke activiteiten leer je je klasgenoten beter kennen. Je leert ook je weg te vinden op onze school. Je leert de mensen bij wie je steeds terecht kan, kennen. Je ouders worden nadien ook uitgenodigd op onze school zodat ook zij je leerkrachten persoonlijk kunnen ontmoeten.

Wat moet ik doen als ik ziek ben en niet naar school kan komen?

Als je ziek bent, bel je ’s morgens vóór 08.25 uur naar het onthaal (09 267 96 11). De onthaalmedewerkster zal vragen in welke klas je zit en hoe lang je afwezig zal zijn (als je dat op dat moment tenminste al weet).

Een verklaring van je ouders of een medisch attest moet voor elke afwezigheid ingediend worden. Van zodra je vier opeenvolgende dagen ziek bent en wanneer je ouders reeds vier keer een afwezigheidsbriefje hebben geschreven heb je een doktersbriefje nodig. Om te weten welke leerstof je gemist hebt, kan je de digitale agenda thuis raadplegen. Je medeleerlingen houden notities voor je bij zolang je afwezig bent.

Waarom kies je voor Sint-Bavo?

Hou je van een uitdaging?
Ben je een bezige bij?
Lees je graag een goed boek?                                              
Ben je sportief of creatief?
Heb je een wiskundeknobbel of een passie voor talen?

Het maakt niet uit wie je bent: onze school wil je stimuleren je verborgen talenten te ontdekken en je kennis te verruimen. Op Sint-Bavo ben je na zes leerrijke en boeiende jaren klaar voor je verdere studies.

Heb je het soms wat moeilijk met studeren of heb je een ander probleem dan zoeken we samen naar een oplossing. Iedereen moet zich op onze school thuis voelen en zichzelf kunnen zijn. We streven ernaar dat je je talenten zo goed mogelijk kan ontplooien.

Op onze school valt heel wat te beleven. We geven je de ruimte om je in te zetten voor je klas, voor een project binnen en buiten de schoolmuren. Respect en teamspirit zijn daarbij heel belangrijk. Samen met je ouders helpen we je groeien tot volwassene.

Zin om naar onze school te komen?

Wat is Smartschool?

Smartschool is een elektronisch leerplatform dat leerkrachten en leerlingen via internet verbindt.
Leerkrachten kunnen hun cursussen, oefeningen, taken, punten,… online tonen zodat je deze informatie thuis, op school of op een andere plaats kan raadplegen. Je kan er zelf documenten uploaden, klasafspraken terugvinden, oefentoetsen maken en nog veel meer.
Met Smartschool communiceer je  via een berichtensysteem met leerkrachten en medeleerlingen. Er is een discussieforum om (vak)specifieke problemen te bespreken en de mogelijkheid voor leerkrachten om mededelingen te posten. Ook je ouders krijgen een login om informatie te ontvangen.

Wat kan je op school eten?

Tijdens de middagpauze kan je dagelijks een gezonde en lekkere warme maaltijd krijgen uit eigen keuken. Alles wordt op school vers bereid. De menukaart kan je wekelijks bekijken op Smartschool.
Je kan ook je eigen lunchpakket van thuis meebrengen of een belegd broodje met groenten aankopen met je betaalkaart. 

Alle leerlingen hebben een persoonlijke betaalkaart. Deze kaart wordt op voorhand opgeladen en kan gebruikt worden aan de kassa in de eetzaal.

 

Wat als ik een probleem heb met studeren of een ander probleem?

We zoeken samen naar een oplossing. Iedereen moet zich op onze school thuis voelen en zichzelf kunnen zijn. We streven ernaar dat je je talenten zo goed mogelijk kan ontplooien. Je vakleerkracht en je klastitularis helpen je verder zodat je samen een oplossing kan vinden voor je probleem. Ook je leerlingenbegeleider en het CLB zijn steeds bereid naar jou te luisteren.

Hoe laat gaat de school open? Kan ik na de schooluren nog wat langer blijven?

Je kan vanaf 07.30 uur terecht op school.
Na school mag je gerust nog wat ontspannen op de speelplaats of je kan je inschrijven voor onze avondstudie van 15.45 uur tot 17.45 uur.

Is Sint-Bavohumaniora een heel grote school?

Sint-Bavohumaniora is een grote school met veel leerlingen. Voor al deze leerlingen is er natuurlijk voldoende ruimte nodig. Onze school bestaat dan ook uit verschillende gebouwen. Dat heeft heel wat voordelen. Je bent er altijd samen met leeftijdsgenoten.

Naast al deze binnenruimte beschikt de school ook over een grote speelplaats met veel groen, waar je je in de pauzes met je vrienden en vriendinnen kan amuseren. Een grote school betekent daarom niet dat er geen persoonlijk contact is. Door verschillende klas- en schoolactiviteiten leert iedereen elkaar snel persoonlijk kennen.

Waar koop ik mijn schoolboeken?

Om de bestelling en inlevering van schoolboeken zo vlot mogelijk te laten verlopen, werkt onze school samen met Studieshop.

Dit bedrijf biedt je de mogelijkheid om schoolboeken te huren. Niet alle boeken kunnen echter worden gehuurd. Werkboeken (boeken met invuloefeningen) en boeken die je meerdere jaren blijft gebruiken (zoals atlassen en woordenboeken) dien je aan te kopen. De firma neemt de volledige organisatie bestelling, levering en facturatie) voor haar rekening.

Is het wel leuk om een uniform te dragen?

Een schooluniform biedt heel wat voordelen. Lees zelf maar eens even. 

“Je hoeft ’s morgens niet lang na te denken over wat je die dag wil aantrekken.”
“Als je de school de eerste dag nog niet goed weet zijn, kun je gewoon de leerlingen in het groen volgen.”
“Je kan laten zien aan de anderen dat je bij elkaar hoort, je vormt een eenheid.”
“Er wordt minder gepest omdat iedereen min of meer hetzelfde draagt.”
“Soms is het saai omdat iedereen dezelfde kleur draagt maar toch heeft iedereen zijn eigen stijl.”

Wat kan ik doen tijdens de middagpauze?

Tijdens de middagpauze zal je je zeker niet vervelen want je kan van alles doen: sport, dans, muziek, taal, gezelschapspelletjes spelen, leesgroepen,...

Bij het begin van het schooljaar ontvang je meer info over deze activiteiten. Hou zeker ook een paar middagpauzes vrij voor een gezellige babbel, om je te amuseren met vrienden, een bibliotheekbezoek, een inhaalles, …

Hoe kom ik naar school?

De school is vlot bereikbaar met de fiets. We beschikken over een ruime fietsenkelder die wordt afgesloten tijdens de schooluren, zo kan je je fiets veilig achterlaten.

Je kan ook voor het openbaar vervoer kiezen. Er is een brede waaier aan tram- en busverbindingen met verschillende haltes vlakbij de school. Raadpleeg de website van De Lijn voor meer informatie over je route en de mogelijke abonnementen. 

Je kan ook met de auto naar school komen. In de binnenstad Gent volg je de P-route tot “parking reep”. Deze openbare parking ligt onder de tuin van onze school.